Док траје пандемија корона вируса, ова храна може да оснажи ваш имунитет – комплетан списак намирница



                                                  
Image by Deborah Breen Whiting from Pixabay 

Док траје пандемија корона вируса, ова храна може да оснажи ваш имунитет –  комплетан списак намирница

Поред изузетно важних мера хигијене, у које спада редовно и темељно прање руку, као и редовна употреба дезинфекционих средстава, обратите пажњу и на исхрану.
” Уносите намирнице које јачају наш имуни систем, а то су лимун и лимета, који су једни од најбољих извора витамина Ц и антиоксиданата и помажу алкализацији и детоксикацију. Пијте млаке лимунаде пре сваког оброка. Једите супу од костију, богата је витаминима и минералима и делује умирујуће на респираторна стања”, саветује нутрициониста – дијететичар Јована Срејић Ферлуга, а затим објашњава на које начине на имунитет делује лук:
“Бели лук ојачава одбрамбене снаге организма. Слично као и бели лук, црни лук има противупално дејство”.
Нутрициониста додаје да је корисно и јабуково сирће због дезинфекционог дејства, чак и према најотпорнијим бактеријским сојевима и вирусима. А можете га користити за зачињавање салата или припрему напитка.
Корисно је и маслиново уље као извор мононезасићених здравих масти које изузетно јачају имунитет. Отпорнијим нас чине и маслине и авокадо, али и одређени зачини.
“Ђумбир је један од најмоћнијих зачина који помаже у смањењу упале, јачању имунитета, смањењу грлобоље и смањењу бола. Додајте куркуму у потаже, чорбаста јела. Додајте ђумбир у лимунаду, чај или воћни смути”, саветује наша саговорница.
Како делују босиљак, маслачак, али и купус и карфиол
“На листи намирница које оснажују организам налазе се и бројне зачинске биљке попут рузмарина, оригана, босиљка, тимијана. Додајте их у салате, користите за маринирање и зачињавање меса. Када су у питању чајеви, пијте чај од ђумбира, чај од матичњака, чај од маслачка, чај од ехинацее.
Нутрициониста препоручује и гљиве као суперхрану.
“Не треба заборавити ни поврће из породице купусњача – карфиол, броколи, прокељ, купус, кељ, рен, келераба. Ова група поврћа богата је антиканцерогеним, биолошки активним једињењима изоцијанатима. Друго веома значајно једињење које садржи јесте глукосинол, значајно за јачање детоксикационе функције јетре”.
Зашто су важни витамин Ц, витамин Д и цинк?
Савет нутриционисте је и да се дневно узима два пута по 500 мг витамина Ц за превенцију или 3-5 грама, 2 пута дневно ако сте болесни.
“Лимун, лимета, поморанџе, мандарине, грејпфрут, јагоде, ананас, киви, броколи и клице броколија веома су богати витамином Ц. Имајте на уму да је шећер непријатељ овог витамина зато обавезно елиминишите храну са рафинисаним шећером и смањите укупан унос угљених хидрата”, додаје Јована и препоручује:
“Потребна је и суплементација витамина Д и К2. А доза витамина Д треба да буде између 5, 000 – 10, 000 ИУ – интернационалних јединица. Узимајте и 20 мг цинка на дан, а овај минерал садрже семенке, бундеве, пилетина, лосос и говедина”.
Важно је поменути и есенцијална уља која су савезник имунитету: уље еукалиптуса, рузмарина, нане (пеперминта), тамјана, оригана, тимијана, здравца (геранијум), цимета, мушкатног орашчића, бергамота, чемпреса и етерично уље чајевца.
Нутрициониста издваја и лековите биљке које имају позитивно дејство на нашу отпорност, у њих спадају: зова, астрагалус, љупчац, еукалиптус, пеперминт, матичњак, плућњак, лист плантана, “цхапаррал екстрацт”, мента, корен омана, лобелија.
Зашто је важно не јести шећер?
“Када говоримо о шећеру и имуном систему, морамо објасниити вези између шећера, витамина Ц и имунитета. Најједноставније речено шећер и витамин Ц се такмиче да уђу у наше ћелије. Ако у крви има превише шећера, овај витамин ће вероватно изгубити трку јер превише шећера може ограничити улазак витамина у ћелије. Као што вероватно знате, витамин Ц је изузетно важан за борбу против слободних радикала и борбу против патогена, попут вируса, бактерија и других микроорганизама. Ако шећер онемогући његов улазак, наш имуни систем слаби и постаје рањивији”, објашњава нутрициониста претходну напомену да треба смањити, односно избацити шећер из исхране.
Али зато препоручује да се наспавамо.
“Нашем телу је потребан редован сан како би се одморио, регенерисао и обновио. Нередован сан доводи до умора, исцрпљености и смањене концентрације. Међутим, недостатак сна такође представља стрес за организам, слаби имуни систем и доводи до настанка запаљенских роцеса. Потребно нам је седам до девет сати сна”.
Не заборавите на течност
“Уношење течности и довољна хидратација су пресудни за наш имуни систем, циркулацију, нервни систем и рад свих органа. Хронична дехидрација може узроковати накупљање превише хистамина у телу. Повишен хистамин, такође, може узроковати запаљенске процесе, алергије, главобоље, хроничан бол, проблеме са пробавом и ослабљен имуни систем. Последица хроничне дехидратације је и повећати ризик од настанка инфекција и болести. Потребно је да унесемо између осам до 10 чаша воде на дан”, истиче нутрисциониста и додаје:

“Ако вежбате или сте физички активни, проводите време на сунцу или у веома топлој просторији, пуно се знојите, опорављате се од неке болести или инфекције потребно је да уносите додатну количину течности. А важан је и квалитет воде, па је најбоље решење имати квалитетан филтер. Такође, трудите се да воду сипајте и пијте из стаклених посуда”.
Не заборавите ни на физичку активност
Нутрициониста каже и да је за имунитет од пресудне проводити време у природи.
“Потребно је да будемо физички активни најмање 30 минута, пет дана недељно. Физичка активност стимулише циркулацију, појачава снабдевеност ткива кисеоником, доприноси балансу важних неуротрансмитера, смањује стрес и напетост, побољшава расположење и меморију. Зато, пронађите начин који вама помаже да се боље носите са стресом!”.
И не заборавите, уколико приметите неке од симптома корона вируса, попут грознице, губитка даха, повишене теленсе температуре, сувог кашља, бола у грлу, не паничите већ се обратите надлежним лекарским службама које ће вам једини дати меродаван савет.

Извор:https://www.mojpedijatar.co.rs/nutricionista-dok-traje-pandemija-korona-virusa-ova-hrana-moze-da-osnazi-vas-imunitet-kompletan-spisak-namirnica/
На Blogger поставио педагог школе
Александар Ђорђевић

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...