Вежбе за правилан изговор гласа Љ

 Драги моји ученици,

У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да вежбате код куће и савладате његов правилан изговор.  Оваква врста текста не представља замену за логопедски третман, али  ако сте упорни и мотивисану уз свакодневну  вежбу од 15 -20 минута сигурно ћете научти да правилно изговорите овај глас. При вежбању користите огледало да би сте могли да контролишете да ли сте правилно поставили говорне органе.
Неправилан изговор гласа Љ се одликује:
Омисијом (изостављањем) гласа Љ нпр. љуска – уска.
Сопституцијом (заменом) гласа Љ другим гласом јуска – љуска
Дисторзија- неправилан, искривљен глас
Глас Љ се формира тако што се врх језика спушта доле иза доњих секутића, а ,,леђа,, језика се подижу ка непцу.  За почетак можете само да прелазите језиком преко непца, а затим и да покушате да изговорите глас Љ кроз слог: ЉА, ЉО, ЉУ, ЉЕ, ЉИ.
 Када  научитe положај језика за глас Љ почињемо са вежбама где се овај глас налази на почетку, у средини и на крају речи.
Почните са изговором лакших речи у којима је глас Љ на почетку: љуто, љигав, љубав, људи, љуска, љутња, љубити, љубичица, љубичаста, љубомора, Љуба,
Затим уводимо глас Љ у средину речи: Оља, уље, поље, Миља, Биља, боље, воља, биљка, бодља, шљива, гљива, даље, пљусак, виљушка, недеља, патуљак, шоља, шкољка, чапља…
Увежбавамо иговор гласа Љ на крају речи: муљ, жуљ, циљ, краљ, кељ,  учитељ, пријатељ,
 Научени глас увежбавајте кроз реченице у којима је више речи са гласом Љ, затим кроз песмице и на крају кроз слободну комуникацију. Овај период аутоматизације некада иде нешто спорије док научени глас почнете свакодневно да користите.
Веља је изгубио кључ.
Биљана је набрала љубичице.
Оља има нову хаљину.
Каја скаче у даљ.
Љубо купи љуту паприку.
Мирољуб и Мија се скијају.
Каја и Јован се љуљају.
Маја скупља шкољке.
Драгољуб је мој најбољи друг.
   
     Оља
Оља се љуља
љута као зоља
Шта жуља Ољу?
шта је љути
неки маљ-не
неки муљ-не
неки кључ-не
неки кељ-не
Ољу љути
Један Љуба
који је зове
принцеза Оља
из Белог Поља

        Љутко

Љутко отерај љутину са носа
конопцима смеха је вежи,
Насмеј се насмеј се Љутко
од смеха љутина бежи.

        Љубав - Љубомир и Љупка
Бака Љубинка спрема деци ваљушке.Љупка се умиљава око баке.Љубомир меље шећер. Бака је питала-Шта је то љубав.Љубав је кад ми тата купи клизаљке. Љубав је кад ми дека купи лизаљке. Љубав је кад испрљам хаљину а мама се не љути. Љубав је кад се мама ,тата и деца воле.

Срдачан поздрав, ваш логопед, Слађана Николић

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...