Ускрс

                                                          Ускрс
Ускрс, или Васкрс представља најважнији хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот – васкрсење. То је покретни празник и слави се од 4. априла до 5. маја. Читава Велика недеља сеслави у кругу породице а недељни ручак све то заокружује у празник.Овај празник широм света прате разни народни обичаји од којих је најпознатије фарбање јаја.
Код нас ускршњи празници почињу на Велики петак, када се фарбају јаја. Обичај је да се прво кувано јаје чува “чуваркућа” Три дана, колико Ускрс траје, сви се међусобно дарују офарбаним јајима и куцају истима. Победник је онај чије јаје остане цело!
Постоји обичај да се прво фарба црвено јаје. Ово јаје се чува до следећег Ускрса и назива се “чуваркућа”, “стражар”. У складу са називом овом јајету се приписују магијске моћи. Важност црвене боје је последица њене повезаности са бојом (Исусовом) крви. Након црвене јаја се фарбају и другим бојама, док су се шарена поклањала јер је за њих било потребно више труда.
Временом су се развиле различите технике украшавања јаја. На пример вуницама које се лепе на необојено јаје, или, још чешће биљкама, на пример цветови листови. Посебна пажња се поклања биљкама које се користе у исхрани, на пример пшеница. Након цветних мотива, најзаступљеније су геометријске шаре. Поруке су чест мотив на јајима, па су тако писане и љубавне поруке, празничне честитике које славе Ускрс. Ускршња јаја се често украшавају хришћанским мотивима, најчешће мотив крста.
Недеља је први дан Ускрса. Православци се тог дана поздрављају речима: Христос васкрсе, на шта се одговара: Ваистину васкрсе. То су поздрави преузети из српскословенског.
Обичаји за Ускрс у свету
Швајцарска
Људи уз честитање поклањају ускршњу голубицу “Paloma di pasqua” колач са сушеним воћем.


   Француска
У овој земљи се три дана пре Ускрса не чују црквена звона, а кад се поново огласе, људи се грле и честитају Ускрс. Деца се играју ускршњим јајима, бацају их увис и поново хватају.


Немачка
У Немачкој се обојена јаја вешају на гране дрвећа, јаја и чоколадне фигуре такође се сакривају у вртовима и двориштима, а најмлађи се забављају тражећи их.

Норвешка и Данска
На дан Ускрса људи носе у џепу комад бесквасног хлеба умотаног у бело платно да би га у поноћ појели.

Бугарска и Румунија
Људи стављају брашно, со, квасац и јаја на прозоре. На први дан Ускрса замесе хлеб од тих састојака.

Финска и Шведска
Традиционално се фарбају јаја, а деца маскирана у вештице сакупљају слаткише од врата до врата у замену за украшене гране врбе.

Северна Америка
Најпознатији је обичај лов на јаја. Родитељи их сакрију, а деца их траже јер верују да их је зец сакрио заједно са поклонима.
Лапонија
Уз песму и плес, становници се играју снегом, прави се Снешко Белић, слави се Исусово ускрснуће и почетак буђења природе.


Белгија
Белгијанци сматрају да ускршња јаја доносе звона из Рима.




Холандија
Пале се ускршње ватре у сумрак.

На Blogger поставила наставница грађанског васпитања/педагог
Боба Табаковић Мастер педагог

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...