Дан планете Земље


Дан планете Земље





Широм света 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље као подсетник да нам наша Планета и њени екосистеми дају живот. Дан планете Земље први пут је обележен 1970. године у Сједињеним Америчким Државама и овај датум сматра се почетком модерног еколошког покрета, тог дана одиграле су се Велике демонстрације. Протести су били усмерени против угрожавања природне средине изливањем нафте, загађењем из фабрика и енергетских централа, депонија. Тражило се заустављање тровања животног окружења отпадним водама, пестицидима, издувним гасовима аутомобила и заштита дивљих врста.
Ове 2020. године обележава се 50та годишњица манифестације која је пробудила јавност.
Дан планете Земље званично је проглашен на Конференцији Уједињених Нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру, на којој је учествовао велики број представника влада и невладиних организација, на којој је усклађен далекосежни програм за промовисање одрживог развоја и дан борбе против нарушавања животне средине, као и  глобална акција ширења еколошке свести. Службено је проглашен као дан заштите здраве и чисте животне средине, као и дан спашавања и помоћи људима, животињама, птицама, инсектима и географским облицима рељефа, који се мењају и нестају под утицајем деловања човека на загревање планете. Циљ је јачање свести и поштовање људи према животној средини и природи, јер човечанство има будућност, само ако је имају сва жива бића на планети.
У овом догађају сваке године учествује више од 150 земаља и милијарду људи, чинећи Дан планете Земље највећом грађанском акцијом на свету. Дан планете Земље је дан свих нас. Све што радимо, добро и лоше, за нашу животну средину  највише утиче  на наш живот,  и зато је важно да не мислимо  на Дан планете Земље и како да јој помогнемо само овог дана, већ сваког дана у години.
Један дан не може да промени ништа ако свакодневним неодговорним односом према животној средини и окружењу у коме живимо, загађујемо  земљу, воду и ваздух и угрожавмо биљне и животињске врсте.
Развојем индустрије и великом потрошњом свих облика енергије, производњом пластичног и другог неразградивог отпада, човек нарушава равнотежу природе и угрожава биоразноликости доводећи у питање и сопствени опстанак. Загађујемо ваздух који дишемо, трошимо и загађујемо воду која није неограничен ресурс, многе биљке и животиње нестају уништавањем животних станишта, а једна од највалиднијих чињеница је да употреба пестицида убија пчеле у застрашујућем проценту, а зна се, да четири године након њиховог нестанка не би опстала већина живог света на планети.
10 предлога да допринесемо да сваки дан буде дан планете Земље:
1.   Шетајмо што више, што више време проведемо у природи више је ценимо.
2.   Набавимо кесе за вишекратну употребу, носимо цегере кад идемо у куповину, на тај начин смањујемо употребу пластичних кеса а истовремено смањујемо пластични отпад.
3.   Рециклирајмо, одвојимо време за сортирање отпада!
4.   Купујмо органско воће, поврће и органске производе! Куповином органских производа доприносимо развијању агрикултуре без употребе пестицида.
5.   Једимо више поврћа, смањивањем употребе меса смањујемо емисију штетних гасова за 70%.   
6.   Почнимо компостирање (Распали остаци органске материје која је трула претвара се у природно ђубриво), не бацамо органско отпатке, већ га можемо претворити у плодно тло што може помоћи у исхрани биљака.
7.   Бавимо се баштованством, можемо узгајати биљке у свом дворишту, што има двоструку корист, производимо више кисеоника за атмосферу а истовремно имамо укусно поврће за исхрану.
8.    Користимо стаклену амбалажу уместо пластичне, стакло не утиче на укус намирница и смањујемо рециклажу пластике.
9.   Направимо сопствене производе за чишћење, већина производа за чишћење садржи штетне хемикалије. Уместо тога, користимо сирће и кору од поморанџе за чишћење без отрова!
10.         Засадимо дрво! Не морамо чекати Дан дрвећа да би посадили дрво! Дрвеће производи кисеоник, смањује угљен диоксид и пружа дом многим птицама и животињама!


На Blogger поставила наставница грађанског васпитања/педагог
Боба Табаковић Мастер педагог

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...