Настанак књиге



                                         Foto: Shutterstock
Прошло је сигурно много хиљада година док је човек достигао такав степен развоја да може произвести нешто што само издалека наликује књизи какву ми данас познајемо.

Према томе, кад говоримо о првој књизи, треба имати на уму да се она прилично разликује од данашње књиге. Прве књиге о којима нешто знамо уствари и нису биле књиге у савременом смислу те речи. Пре неколико хиљада година Вавилонци и Асирци су правили плочице од глине. На тим плочицама су исписивали разне податке и све оно што су жељели да сачувају од заборава.

Најстарија прича “Еп о Гилгамешу”

Најстарија записана прича која је успела да одоли зубу времена је “Еп о Гилгамешу”. Ова прича забележена је на 12 глинених табле између 2300. и 2100. године пре наше ере. Сигурно је постојало још много старијих песама и прича које нису сачуване.

Једном заоштреном алатком урезивана су клинаста слова док је глина још била влажна. Да би се плочица учинила трајнијом печена је у пећима. Понекад се знало догодити да су исписивани подаци били дуги, па су морали бити урезивани на великом броју плочица. Такав низ плочица, могао би се можда назвати књигом.

Књиге на папирусу

Стари Египћани су пришли корак ближе савременој идеји књиге. Они су направили неку врсту скупова папира од трске која се звала папирус. Најприје су ручно прављени равни листови бледо жуте боје, који су потом лепљени у дугачке врпце, а врпце су савијане око ваљкастих шипки од кости и дрвета.

Служећи се мастилом од чађи, Египћани су записивали песме, приче помоћу хијероглифа, сликовног писма. Будући да ваљкасте шипке нису увек биле погодне за руковање, понекад се писало на посебним листовима папируса. Ти су листови затим повезивани врпцама, и тада је то подсећало на неку врсту грубе књиге.

Други стари народи, а међу њима и Грци и Римљани, израђивали су књиге које су такође биле обавијене око цилиндричних шипки.

Први познати песник

Први песник у историји чије је име познато је жена. Она се звала Енхедуана и живела је у древном Уру у 23. Веку пре нове ере и писала је оде боговима.

Најстарији запис

Ако о књизи размишљамо  као о било ком запису, онда је најстарија древна таблица откивена у Грчкој настала око 5200. Године пре наше ере. Нажалост, не само да не знамо ко је писао по тој таблици, него нико не зна ни шта је на њој написано.

Прва права књига

Прва права књига, какве данас познајемо, одштампана на хартији – јесте Библија издата 1454. године.Гутенберг, који је измислио штампарску машину, исте године је пре Библије одштампао и “Покајницу од 31 реда” коју је издао папа Никола Пети.

Гутемберг је 1440. године дошао на идеју да излива појединачна слова од метала и да од њих саставља редове и стране. Конструисао је и дрвену пресу за штампу помоћу које се отисак слога добија притиском равне плоче преко листа хартије.



Извор:https://www.mojedete.info/ko-je-i-kada-napisao-prvu-knjigu-na-svetu/
На  Blogger поставио педагог школе
Александар Ђорђевић

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...