СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА 7. АПРИЛ




Светски дан здравља обележава се сваке године широм света 7. априла под покровитељством  Светске здравствене организације. Светски дан здравља се слави као годишњица оснивања Светске здравствене организације, основане 1948.године. Светска здравствена организација користи овај дан да укаже шта је све потребно за здрав начин живота као и да укаже на све проблеме у вези са здрављем људи у целом свету.

За здрав начин живота неопходна је правилна исхрана, лична хигијена и хигијена простора где живимо и радимо, довољно сна и одмора, физичка активност, боравак на свежем ваздуху.

Правилна исхрана подразумева да редовно уносимо разноврсну храну без прескакања оброка. Разноврсна храна значи да свакодневно у нашу исхрану буде заступљено: житарице, воће, поврће, млеко и млечни производи, месо, риба, масти, шећер.

За добро здравље је веома важна  хигијена. Хигијена подразумева одржавање личне хигијене, хигијене простора у коме живимо и радимо, као и одржавање хигијене одеће и обуће. Одржавањем хигијене ми се бранимо од различитих врста бактерија и вируса који могу да нападну наш организам и неповољно да утичу на наше здравље.

Свако дете је индивидуа за себе, неком је потребно више сна, неком мање. Деци основношколског узраста од 7 до 14 година се препоручује између 9 и 11 сати спавања. У току дана је неопходно ускладити време које је потребно за рад и учење са временом које је неопходно за одмор.

Физичка активност је врло важна за одржавање доброг здравља. Потребно је да се свакодневно крећемо, шетамо, трчимо, бавимо се омиљеним спортом. На тај начин јачамо наше мишиће и одржавамо добру кондицију и цело тело и ум нам се осећају боље.

Боравак на свежем ваздуху је нешто што је веома битно за наше здравље. Уместо да седимо код куће, у затвореним просторијама, било би јако добро, када бисмо сваки дан један део дана проводили у природи, на свежем ваздуху. Било би идеално да проводимо време у природи тамо где има пуно дрвећа и зеленила, јер је тамо ваздух најчистији.

Слоган овогодишњег Светског дана здравља је „Подржите медицинске сестре и бабице“. Светски дан здравља 2020. године наглашава значајну улогу медицинских сестара и бабица у пружању здравствене заштите широм света. Медицинске сестре и бабице представљају готово 50% здравствене радне снаге у целом свету. Процењује се да ће у свету до 2030. године бити потребно додатних девет милиона медицинских сестара и бабица.

 Циљеви овогодишњег обележавања Светског дана здравља је:

-          Да се скрене пажња и уважи рад и пожртвованост медицинских сестара и бабица чија    је улога непроцењива у пружању здравствене заштите широм света
-          Да се нагласи значај редовног усавршавања медицинских сестара и бабица
-          Да се пружи подршка улагањима у медицинске сестре и бабице

Сви се позивају да медицинским сестрама и бабицама покажу захвалност и поштовање за њихов рад и труд.

Ове 2020 .године нажалост Светски дан здравља обележавамо у условима ванредног стања због ширења новог корона вируса. Светска здравствена организација је 11.03.2020. прогласила глобалну пандемију вируса Ковид - 19. Пандемија подразумева ширење заразне болести на великом простору коју је тешко контролисати. Проглашавање пандемије  је снажна порука свим државама и људима да озбиљно схвате ситуацију и да се придржавају свих неопходних и препоручених мера заштите.

Коришћени извори са сајта: www.batut.org.rs

Припремила и на Blogger поставила Александра Деспотовска, социјална радница
                                                

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...