Како да помогнемо нашим најмлађима да ово време проведу квалитетно и забавно

Појава корона вируса донела је промене у нашу свакодневницу. Ево како да помогнемо нашим најмлађима да ово време проведу квалитетно и забавно

Новонастала ситуација са корона вирусом пред родитеље ставила је нове изазове. Дневне активности деце су измењене, свакодневни одласци у вртић, на игралишта, код другара једно време ће бити паузирани.

Велики део времена у току дана деца сада треба да испуне, а да избегнемо стално гледање у ТВ или телефоне. Уколико се само мало ангажујемо, видећете да су могућности да деца проведу квалитетно време бесконачна.

Оно што је важно је да се уобичајене дневне рутине попут устајања, оброка, спавања у току дана значајно не измене.

Ево савета на који све начин ваша деца и ви можете да проведе време док траје ванредно стање:

КРЕАТИВНЕ АКТИВНОСТИ

Цртање и бојење

Дајте деци празне папире да цртају или бојанке да боје. Понекад је довољно да ви седнете и почнете да бојите и одмах ће бити поред вас радећи исто. Деца уживају када са њима нешто радите заједно.

Још један од начина да их заинтересујете за ову активност је да на под или зид ставите један велики папир. Уколико имају бату или секу добиће сјајну прилику за заједничку активност, а на великом папиру деца се увек разиграју и враћају се више пута да дораде започето.

Уколико имате услове понудите деци и водене боје односно темпере, већина њих ужива да са тим боји, само будите опрезни уколико је дете баш мало и стално наџирите.



Пластелин

Пластелин је непревазиђена активност за децу. Уколико га немате, можете направити и брашно и дати деци да се играју. Биће мало хаоса, али је вредно труда.

На интернету можете пронаћи једноставне начине како се од пластелина праве животиње попут пужа, миша и других.



Лепљење налепница / сецкање колаж папира

Постоји велики избор књижица за лепљивим налепницама. Осим што су занимљиве, ове књижице могу бити и веома едукативне јер кроз лепљење деца решавају различите задатке.

Креативнија алтернатива томе јесте колаж папир који дете само сецка и осмишљава шта жели да прикаже. Уколико је премало за маказе, можете ви сецкати, а давати њему да лепи.

Печати

У разним бојама и облицима, печати којима деца допуњују цртеже или просто печатирају празне папире забава је која може дуго да држи дечију пажњу.

Маскирање

Не морате да имате боје за лице или купљене костиме, довољно је време и воља. Осмислите са децом у шта би желели да буду маскирани и што једноставније направите маске од картона, или уши неке животиње, или пар линија и тачкица по лицу мамином шминком. Овај костим деци ће обојити цео њихов дан и дати им повода да смисле нове игре у својој новој улози.


ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Пустите музику да играју

Деца обожавају да ђускају. Када се год сетите пусти те им њихову омиљену музику. На овај начин ће се раздрмати од пасивног играња или гледања цртаћа.

Чучњеви, скокови у вис….

Уколико имате више деце увек можете направити такмичење у скоковима (ко више скочи) или у чучњевима (ко уради више). Деци су овакве активности природне, још када им на то придодате такмичење, добијате сјајно свакодневно раздрмавање.

Скакање по душеку (уз наџор)

Када имате могућности дозволите деци да скачу до миле воле. У кућним условима то је душек (најчешче мамин и татин). На овај начин деца сјајно развијају мождане вијуге, а и забава је загарантована. Будите опрезни уколико су млађа деца у питању и постоји ризик да не процене добро близину ивице кревета.

игре са лоптицама (вежбање прецизности)

Уколико имате мали кош на вратима, сјајно! Увек можете организовати такмичење за све укућане и спремити награду за најуспешнијег. Ако немате, пронађите било какву корпу у коју деца из даљине могу гађати лоптом. Забава и вежбање моторике у истом “кошу”.

ИГРАЊЕ СА ИГРАЧКАМА

Коцкице

Просто склапање и расклапање коцкица или прављење предмета по шеми (за старије) веома је корисна и забавна активност. Као и код других игрица, уколико видите су деца заборавила на те играчке, крените ви да их ређате, видећете да ће вам врло брзо понестати материјала из руку.


Прављење куле од коцкица

Један од видова игре са коцкицама је прављење куле које подразумева да се једна коцкица наслања на другу докле год не падну.. Ова игра је одлична и као вежбање тимског рада уколико имате више деце.

Слагалице

Већ у узрасту од две године деца могу да сложе најједноставније слагалице од 4 дела. Врло брзо се број делова повећава када увиде лепоту слагања и уживају у свом резултату. Слагалице су добар начин да своје слободно време проведете са децом.

Радне свеске

Чини се да никада није било више материјала за развијање логике, језика, ситне моторике него данас. Немојте мислити да тиме што свом детету понудите да реши неки од тих задатака њега прерано или непотребно излажете напорима. Што раније им сазнавање представите као игру биће успешнији у школи и учење неће нужно доживљавати као обавезу.

Друштвене игре (Не љути се човече, карте, шах, икс - окс, Каркасоне)

Било која друштвена игра добар је начин да деца и ви са њима проведете време. Свака од њих код деце развија неку нову вештину, а већина њих остаје нам забавна и касније у животу.

ЗАБАВА

Цртани филмови

Већина родитеља деци пушта цртаће, у мањој или већој мери. Ако имате времена, а деца су довољно велика пронађите дугометражне анимиране филмове који су и забавни и поучни. У сваком случају, веома је важно да деци ограничите време које проводе гледајући цртаће.



Читање књига

Читајте деци књиге када год можете. Уколико деца знају да читају подстичите их да читају вама и да заједно коментаришете шта се десило у причама. Ако је ваше дете незаинтересовано или нема довољно пажње да вас слуша, покушајте да га заинтересујете тако што ћете променити боју гласа, мимику или говор тела.

Бебе такође воле када им причате приче, тако да никада није рано за овај вид активности.
Певање и рецитовање песмица

Деца воле да уче нове песмице, рецитују их или певају. Читање или пуштање нових песама сјајна је забава, али и добар начин учења односно развијања меморије код деце.

Играње улога

Не морате нужно бити део игре, али можете деци дати идеју за игру. Просто им предложите да неко има продавницу, а друго дете да буде купац. Новчанице којима купују претходно могу исецкати и обојити. На овај начин деца ће вежбати креативности, али и развијати социјалну интелигенцију. Игре улога за децу су спонтан начин игре у којима могу да маштају без граница.

Дување балончића од сапунице

Балончићи од сапунице су активност која је примереније када се деца играју напољу, али у ситуацијама као што је ова, можете их повремено развеселити и размдрати и на овај начин.
Кување

Уколико имате навику да печете колачиће или кексиће, добар начин да децу заиграте је да им дате калупе са којима и они могу припремати колаче за печење. Осим тога, када направите палачинке, они вам могу помоћи тако што ће их намазати и послужити укућанима. Прављење пице такође може бити занимљиво уколико им дате да уместо вас изрендају сир или ставе шунку. Све то можете радити и кроз игру улога, кувара, помоћника, конобара и слично.

Понекад је само довољно да деци дозволите да вас гледају док кувате и причате им шта радите.


Пуно слободног времена - савршена прилика за осамостаљивање у игри, осмишљавање нових игара и развој креативности

У свим наведеним играма, ви можете али и не морате бити актер. Када јесте, то је добро, ваша деца су срећна. Када нисте у прилици, дозволите им да се сами снађу. Без обзира на периоде досаде, фрустрације и слично, деца ће сама изнедрити начин да проведу време. Управо у том делу док смишљају крије се магија детињства, развој маште, креативности и уопште важност слободног времена за дете.

Стално наметање активности и решавање проблема уместо њих дугорочно неће бити корисно. Док се дете / деца играју ви радите нешто што морате или активност у којој ви уживате. Није добар родитељ само онај који сваког тренутка бди над својим дететом.


У садашњој ситуацији, због вас, ваше деце и других људи, поштујте мере опреза, избегавајте да изводите децу на места где има пуно људи.  Уколико имате могућност идите негде у природу или у шетњу.

Поставио на Blogger педагог школе
Александар Ђорђевић

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...