ЗАНИМАЊА БУДУЋНОСТИ

У блиској будудности тражиће се занимања која су у настајању али и она која већ постоје уколико се прилагоде савременим захтевима и технолошким променама.

Свет рада се стално мења. Доказ за то је да 10 најтраженијих занимања у развијеним земљама у 2010. години није ни постојало 6 година раније. Светски економски стручњаци предвиђају да ће у будућности расти потреба за занимањима која су тек у настајању, али и за занимањима која већ постоје. Услов је да се морају прилагодити променама - савременим потребама, начину и стилу живота.

Занимања 21. века су:

- она која постоје на тржишту рада, али још увек нису у званичној номенклатури (списку занимања),
- постојећа занимања која су у мањку на тржишту (дефицитарна занимања),
- нова занимања за која се очекује да ће бити тражена у будућности.

Ево неких примера нових занимања:

БИОИНФОРМАТИЧАР
(Стручњак за синтетичку биологију)
Користи компјутерске програме за прикупљање, анализу и праћење података о конкретним биолошким функцијама или карактеристикама како би стекао боље разумевање сложених биолошких активности. Доводи у везу генетске информације са развојем нових лекова и клиничких третмана. Своје знање користи за спречавање и лечење болести живог света (људи, животиња и биљака).

ИНЖЕЊЕР И ТЕХНИЧАР КОНТРОЛЕ КВАЛИТЕТА

Планира и контролише процедуре и активности које ће обезбедити квалитет материјала, робе и услуга. Користи најбоље технике за одређени процес или метод, одредеђује ниво потребног квалитета, и предузима неопходне мере за одржавање или побољшање квалитета. Техничари помажу инжењерима у изради процедура за контролу квалитета и метода, примени технике контроле квалитета, инспекцији и тестирању производа и услуга у различитим фазама.

КОНСУЛТАНТ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
Развојем мулти-медијалних апликација, комуникација између професора и студента/ученика није више сведена само на писану форму и на физичку присутност, већ се помоћу видео и теле-конференција комуникација све више употпуњује. Консултант за учење на даљину је модерна верзија ментора који користи савремену методологију за преношење и проверу знања својих ученика и студената. Његов посао је да организује и спроводи одговарајуће курсеве путем Интернета, да оцењује и држи консултације.

СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА ИНТЕГРИСАНЕ ДИГИТАЛНЕ МЕДИЈЕ
Задужен је за креирања садржаја за одређени медиј (нпр. Интернет сајт). Креатори садржаја раде све: пишу текстове, фотографишу, интервјуишу, снимају и монтирају интервјуе за подкаст (одложено емитовање), објављују садржаје на сајту и одговарају на коментаре читалаца. Чак се и школе новинарства привикавају на ове промене проширењем својих програма. Поред свега, ту је и маркетинг - садржаји се рекламирају на друштвеним мрежама попут Твитера и Фејсбука.

СТРУЧЊАК ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ АПЛИКАЦИЈА ЗА МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНЕ
Развија компјутерске програме који омогућавају вишеструку примену савремених мобилних телефона. Све више послова могуће је обавити реко мобилног телефона, почевши од проверавања банковног стања, преко плаћања рачуна, паркинга, контроле стамбеног простора (паметне куће) и др. Потреба за апликацијама за тзв. смарт (паметне) телефоне расте, како у свету бизниса, тако и у области забаве.

ДИЗАЈНЕР (ИНЖЕЊЕР) ИНТЕРФЕЈСА
Дизајнира компјутере, апарате, ЦНЦ (Цоммпутер Нумерицалy Цонтролед) машине, апарате за мобилну комуникацију, софтверске апликације и вебсајтове имајући у виду искуство корисника и интерактивност. Циљ дизајна је да се кориснику омогући што једноставнија и ефикаснија употреба. Дизајнер мора да усклађује изглед и техничку функционалност производа. Циљ је да се производ користи једноставно и брзо. Због разноликости примене, дизајнери се специјализују за различите области као нпр. софтвер дизајн, веб дизајн индустријски дизајн итд.

ИНЖЕЊЕР И ТЕХНИЧАР ЗА ЕНЕРГИЈУ ИЗ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА
Алтернативни извори су сунце, ветар, вода, земљин омотач и различити нус производи из индустрије и пољопривреде који се недовољно или уопште не користе. Инжењер процењује начине коришћења енергије за стамбене и пословне зграде, возила и разне производне системе. Препоручује врсте и системе алтернативне енергије уз које би уштеда била највећа. Пројектује, конструише, тестира и усавршава, енергетске системе. Техничар ради у тиму и помаже инжењеру у свим фазама рада на системима за коришћење енергије из обновљивих извора.

СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА ВИРТУЕЛНУ БЕЗБЕДНОСТ
Задужен је за контролу и спречавање криминала на интеренту. Развојем интернета све више обавеза обављамо онлине. Због веће опасности од злоупотребе расте потреба за стручњацима који ће омогућити да се спроводи закон у овој области. Ови стручњаци су потребни у свим областима у којима се ради са поверљивим информацијама (банкарство, здравство, одбрана и безбедност, ...).

СТРУЧЊАК ЗА ПРОИЗВОДЊУ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ
(Инжењер и техничар пољопривреде - биофарминга)
Осигурава квалитет читавог процеса производње здраве хране по строгим еколошким стандардима. Води рачуна о квалитету земљишта, чистоћи ваздуха, воде и осталих услова који утичу на производњу здраве хране биљног и животињског порекла. Србија има велики потенцијал за извоз органске хране која је све траженија на светском тржишту.

На Блоггер поставио психолог школе Милош Ћулибрк
Извор на коме можете наћи бројне друге корисне информације: http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/index.php#


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Вежбе за правилан изговор гласа Љ   Драги моји ученици, У овом тексту ћу писати о вежбама за глас Љ, начину на који можете да веж...